torstai 24. heinäkuuta 2008

Kihti

Kihti eli kansankielellä luuvalo on yleisintä yli 40 vuotiailla miehillä. Kyseessä on aineenvaihdunnan häiriö, jossa uraatteja eli virtsahapon suoloja kertyy vereen. Yleinen aiheuttaja on nesteenpoistolääkkeet. Myös elintavat ja muut sairaudet, kuten veren korkea rasvapitoisuus, verenpainetauti, lihavuus ja kakkostyypin diabetes, voivat edistää kihdin syntyä.

Oireet:
Kihti alkaa yleensä äkillisesti ilman ennakkovaroitusta. Ensimmäiset oireet ovat nivelen turvotus ja punoitus. Kivut voivat olla hyvin voimakkaita. Vaikka kihti voi tulla mihin tahansa niveleen, niin yleisimmin se iskee ensimmäisenä ukkovarpaan tyveen.

Jos epäilet sairastavasi kihtiä hakudu terveysasemalle diagnoosia varten.
Hoito:
Kihtiä hoidetaan pääosin ruokavaliolla. Pitää välttää puriiniainetta sisältäviä ruoka-aineita, joista syntyy virtsahappoa.
Vähennä: liha ja kala
Älä syö lainkaan: sisäelimet, pienet kalat ja siipikarjan nahka
Vähennä myös: alkoholijuomat (erityisesti olut), asetyylisalisyyliä sisältävät lääkkeet (aspirin, disperin), herneet, vehnänalkiot ja hiivavalmisteet.

Sopivia ruoka-aineita: kasvikset, hedelmät, peruna, vilja- ja maitotuotteet, kananmunat, rasva, sokeri, kahvi, kaakao, tee, mausteet ja kalan mäti.
Vältä ylensyöntiä ja mielummin pudota painoa, jotta nivelten rasitus vähenisi.
Hoitamattomana kihti voi aiheuttaa vakavia nivelvaurioita

Linkkejä kihdistä ja sen hoidosta:
Terveysmedia
Wikipedia

Ei kommentteja: